Accés a la informació

#TibiTransparent

Història del Municipi

No és possible donar una data exacta de la fundació de Tibi, que en llatí significa «per a tu», però ja existia en èpoques anteriors a la dominació romana, perquè sent Espanya Província de l'Imperi Romà, el governador encarregat de l'administració d'aquesta regió , va creure convenient mantenir l'horta d'Alacant amb el reg de l'aigua procedent de l'actual Foia de Castalla, però com que hi havia quatre poblacions que eren habitades per molts veïns, i usaven aquesta aigua per als seus cultius, no es van realitzar canvis.

Durant època musulmana va estar governada per diversos reis, i és quan es va construir el Castell les ruïnes del qual existeixen a la localitat. El poble va pertànyer fins a l'any 1240, al Rei almohade Zayt-Abu-Zayt, i va ser conquerit per Jaume I d'Aragó. L'any 1244, segons el Tractat d'Almizra, celebrat entre Alfons X i Jaume I, es va traçar una línia que servia de frontera entre la Corona d'Aragó i la Corona de Castella, que partia de Biar i passava per Tibi i Busot fins al mar. Don Jaume I d'Aragó va lliurar la Vila a Don Pedro Sancho de Lienda ia la seva esposa Ixonis de Soler, que van prendre possessió d'un poble compost per 150 cases de cristians vells, és a dir, famílies que van mantenir i transmetre la seva fe cristiana durant els 700 anys que va durar la dominació islàmica. El Cavaller Conservador o Alcaide del Castell va ser Don Alfonso Soler.

El senyoriu de la Vila de Tibi i el seu Castell va tenir successius senyors fins que a mitjans del segle XV passo a mans del Marquès de Villena, senyor feudal de tot el territori des de Jumilla a Villena i des de Belmonte fins a Tibi. Posteriorment, a principis del segle XVIII el senyoriu va passar al Marquès de Dos Aguas fins a la seva extinció el 1717.

Un fet clau en la història de Tibi és la Guerra de Successió que enfronto, després de la mort de Carles II, Rei d'Espanya, Don Felip de Borbó, nét de Lluís XIV de França ia l'Arxiduc Carles d'Àustria, fill de l'Emperador Leopold d'Alemanya, nét de Felip II. Espanya es va dividir en dos bàndols, defensant uns al Borbó i els altres a l'Arxiduc, Tibi, amb les altres poblacions de la seva Foia, es va mostrar sempre acèrrima partidària i defensora del senyor Felip de Borbó. Assegurat al tron ​​d'Espanya, el Rei Felip V, es van concedir moltes mercès i recompenses als pobles que li havien estat fidels.

Sol·licitut de informació pública

Sol·licita informació al nostre ajuntament que haja sigut elaborada o adquirida en l'exercici de les seues funcions

Sol·licita informació